onsdag 2 maj 2012

Socker

Gunilla Sahlin har gjort ett inlägg i söndags som jag tycker är riktigt bra.

Det här som hon skriver om är något som "vi" sockerberoende får kämpa lite med. Och varför?

Jo, vi som med en självinsikt och en självbevarelsedrift har börjat se kunskapen och sjukdomen vi kämpat med i alla år, när vi ska försöka få vår omgivning att förstå vad vi faktiskt menar när vi har problem och har ett missbruk av socker. Då i vår lilla "värld" så är socker inte bara det vita som man köper på 2 kilos paket på ICA eller sockret som dekorerar kanelbullarna osv. Utan socker är så fruktansvärt mycket mer.

När man säger att man inte kan hantera socker och att man har en form av beroende av just socker så tittar folk på en och tycker att:
"-Ja men då är det väl bara du sluta sockra maten?? Du får äta mindre godis isåfall. Kan väl inte vara så himla svårt?".
Nja, det är tyvärr betydligt mer svårt är så.

Eftersom socker som vi har problem med så måste man försöka förklara att socker är ett typ av samlingsnamn på saker som BLIR socker i kroppen. Och då innefattar det även kolhydrater, som idag börjar vara lite mer känt som "snabba kolhydrater" efter GI (Glykemiskt Index) som de flesta idag har hört talas om. Det som snabbt blir socker i kroppen är i folkmun, snabba kolhydrater. Det som tar längre tid att bli socker i kroppen är långsamma holhydrater. Men det är fortfarande kolhydrater. Och således är det fortfarande socker. Och socker är problem för oss.

Och egentligen är socker problem för alla, i för stor mängd.

Här är ett citat från Wikipedia om kolhydrater: "Kolhydrater är ett näringsämne och gemensamt namn för sockerarter och kedjor av sådana."


Så att äta mindre socker så innebär det att man inte bara slutar äta de mest välkända sockerformerna såsom godis, kakor, bröd osv, utan försöka minska mängden av kolhydrater överhuvudtaget, eftersom KOLHYDRATER ÄR SOCKER!


Och det här har så många så svårt att förstå. När man har börjat upptäcka att man har ett missbruk av socker, då är kolhydrater (som är socker) ett problem som man försöker undvika. Att man då först ska måste förklara att man har ett missbruk av socker, och sen ska man bli kemiprofessor och förklara att kolhydrater är socker och kroppen hanterar kolhydraterna samma som att man skulle äta socker. 


För mig som har problem och ett missbruk av socker, för mig är det glasklart. För dig? 


Det här är ett direktcitat från Gunillas blogg: "Samtidigt är det lite förvånande att den stora merparten av de jag pratar med fortfarande har svårt att uppfatta socker och kolhydrater som samma sak. Det tror jag är den största anledningen till att så mycket som 85 % av de 40 kg socker som en "normal" person får i sig under ett år, finns i den vanliga maten och inte i sötsakerna. Många tror att de gjort ett jättejobb när de uteslutit sötsaker som godis, kakor, glass, etc. Men det är bara 15 % av det totala sockerintaget. Den stora boven för många är 85 % kolhydrater."


Så att äta mindre av det socker som normaliteten menar i form av godis, kakor, glass osv. det är ju kanon. Men när det är 85% socker kvar som bör minskas på, då blir det en hel del. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar