tisdag 24 april 2012

Varför blir vi fetare?

Tisdag...usch...

Sktiväder, regn och en jävla massa slask och framtinade hundskithögar av olika konsistens och doft. Orolig mage och slut på tvålen i duschen på jobbet. Slut vatten i vattenflaskan och slut batteri i mobiltelefonen.

Jag HATAR TISDAGAR!!!

Och vad möts man inte av på nyheterna i morse: "Vi blir allt fetare i Sverige. Mer än varannan svensk man och var tredje kvinna är överviktig." Fokus på nyheterna var att det blir en kostsam historia att allt fler människor blir fetare och att allt fler måste byta knän och liknande i låga åldrar. Tror det var en tiodubbling av knäoperationer för de låga åldrarna. Nej det är inte bra, inte alls bra.

Min mycket personliga uppfattning är att vi har en föråldrad syn på kost och tallriksmodellen som Livsmedelsverket kör stenhårt på börjar vara fel ute. Vi äter alldeles för mycket kolhydrater. Och kolhydrater omvandlas till socker i kroppen och så blir det att vi äter för mycket socker. Jag säger inte att man inte ska äta kolhydrater över huvudtaget men, vi kan gott äta mindre kolhydrater och bättre sort.
  Kolhydrater som finns i bröd, godis, glass osv. den är rejält snabb. Och den ger vårt lustcentra i hjärnan riktigt fina smekningar vilket får oss att äta mer socker.

Tag godis tex. Vad i godis, alltså vad innehåller godis som vi människor är i behov av? Vad i godis kan vi inte leva utan? Om jag inte är ute och cyklar så finns det INGET i godis som vi människor måste ha. Varför äter vi så förbannat mycket godis? Sverige är väl typ det land i VÄRLDEN som äter mest godis per invånare? Men varför?

-För att det är gott...?

Tacka fan för att det är gott! Annars skulle du väl inte äta det!? Det är så inni helvete gott! Karamellkungen gör ju inte dåligt godis. Ingen äter dåligt godis.

Godis och socker tillfredsställer vårt lustcentra och vi vill ha mer. Vi vill ha mer lust. Lust kan tillfredsställas med mer än bara sex. Att känna lust är vanligtvis förknippat med sex. Men socker tillfredsställer precis samma lustcentra. Vi har inte flera olika lustcentrum i hjärnan. Vi har ett. Socker, sex, träning, alkohol, kokain, osv. De tillfredsställer oss. Vissa blir mer tillfredsställda av socker, andra av sex, andra av alkohol. Att folk blir tillfredsställda av alkohol och fastnar i ett beroende, det är väl i samhället helt accepterat att alkoholmissbruk finns? Varför verkar samhället ha så svårt att acceptera att folk är beroende och missbrukar socker? När de båda tillfredsställer samma lustcentra i hjärnan?

Vi är inte alla beroende av alkohol eller tex. kokain. Och vi som inte är beroende och inte missbrukar dessa substanser accepterar att beroendet och missbruket finns. Vi är heller inte alla beroende av socker men de som inte är beroende och missbrukar socker har svårt att acceptera att beroendet och missbruket finns.

Varför inte?

Varför blir vi allt fetare? Varför äter vi allt mer? Varför försöker vi tillfredsställa vår lust med allt mer socker?

Är vi allt mer beroende av socker?     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar